Schadeverleden van een auto

Wannneer je een tweedehandse auto wilt kopen, dan ga je als verstandige koper natuurlijk eerst een aantal dingen na. Een daarvan is de auto te controleren op schade en mankementen. Helaas kan je niet alle schade zo met het blote oog zien, vooral als je geen kenner bent. Maar waarom is deze informatie zo belangrijk en hoe kan je het schadeverleden opvragen?

Waarom is het schadeverleden belangrijk

Het antwoord op deze vraag is nogal voor de hand liggend: door te weten wat een auto ooit aan schade heeft geleden, heb je een indicatie van de waarde van zo een auto en weet je ongeveer wat je te wachten staat. Niet alle schade is te zien, vooral wanneer het op een handige manier hersteld is. Maar je kan er nog altijd problemen en heel wat onnodige reparatiekosten van krijgen. Ga daarom eerst na of de auto in kwestie ooit beschadigd is geweest, wanneer dat gebeurd is en hoe groot de schade was. Maar hoe kom je nu aan deze informatie?

Hoe kom je achter schadeverleden van een auto

Als we de cijfers mogen geloven, heeft zeker 50% van alle auto’s in Nederland een schadeverleden. Vaak is de huidige eigenaar niet van alles op de hoogte of kiezen ze ervoor het schadeverleden achter te houden. Gelukkig is er een betrouwbare manier om deze informatie te krijgen, namelijk door een kentekencheck bij de RDW.

Wannneer een auto bij schade naar een erkende garage wordt gebracht voor reparatie, dan is de garagehouder verplicht deze schade door te geven aan de RDW. Hetzelfde gebeurd ook bij een APK. Op deze manier heeft de RDW een betrouwbare database aan informatie over het schadeverleden van een auto en hoef je alleen nog het kentekennummer van zo een auto in te voeren om erachter te komen. Voor deze informatie moet je wel betalen.

Natuurlijk is de database niet helemaal compleet. Schade wordt bijvoorbeeld niet doorgegeven als je naar een niet erkende garage gaat of de schade zelf hersteld. Toch krijg je een aardig beeld van het schadeverleden en kun je aan de hand daarvan bepalen of de auto het wel waard is, gekocht te worden.

Tot slot

Om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, voor wat betreft schade aan een voertuig, is het daarom belangrijk, het schadeverleden van zo een voertuig via de RDW op te vragen.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>